Arjantin Lezzet Dünyası...

Aklımızda hareketli, neşeli ve zengin kültürel birikimleriyle yer eden Güney Amerika'nın renkli ülkesi Arjantin'e yaptığım yolculuğun merkezinde ülkenin başkenti Buenos Aires vardı.

 

Yazan: Şehnaz Hopalı

Aklımızda hareketli, neşeli ve zengin kültürel birikimleriyle yer eden Güney Amerika'nın renkli ülkesi Arjantin'e yaptığım yolculuğun merkezinde ülkenin başkenti Buenos Aires vardı. Keyifli geçen seyahatimin ardından şehir ile ilgili aldığım notları, ziyaret ettiğim yerleri sizinle paylaştıktan sonra Arjantin mutfağını ve Buenos Aires'in leziz restoranlarını yine yazımın devamında bulabilirsiniz...

*İspanyolca “güzel havalar” anlamına gelen Buenos Aires’e vardığınızda ilk iş paranızı pesoya çevirmek olmalı. Alışverişlerde dolar da kullanılıyor bu yüzden yanınıza Amerikan doları da alabilirsiniz. Arjantin para sembolü dolarla aynı olduğu için alışveriş yaparken ödemeyi dikkatli hesaplamak gerekiyor.

*Şehri en güzel keşfetmenin yolu YÜ – RÜ – MEK! Elinize Buenos Aires haritasını alın ve kaybolmaktan korkmadan gezin. Buenos Aires’te her cadde diğer bir caddeyle 100 ve katlarında kesişiyor. Yani bir cadde 100’e kadar devam ediyor ve 100 numarada bir başka caddeyle kesişiyor. Sonra 200 numarada başka bir caddeyle kesişiyor. Cadde üzerinde yer alan evlerin numaraları da bu düzende ayarlanmış.

*Şehir çok güzel planlanmış. Geniş caddeler, kıskanılacak derecede güzel ve büyük parkları var. Jakaranda, ombu cinsi ağaçlar hemen hemen her yerde. 140 metre uzunluğunda şehri boydan boya kesen dünyanın en geniş caddesi “9 Temmuz Bulvarı”ndan bir kere geçmeniz keyifli olacaktır.

1

*Şehirde graffiti sanatı çok gelişmiş. Fotoğraf çekmeyi sevenler çok güzel kareler yakalayabilir.

* Puerto Madero’da kanal boyunca yürüyebilir, kanal boyunca sıralanmış şık restoranlardan “Cabana Las Lilas” ta öğle yemeği yiyebilirsiniz.

*Jorge Mario Bergoglio, Arjantin’le özdeşleşen bir isim. Her yerde resimlerine rastlamak mümkün. Bergoglio, Papa seçildikten sonra Arjantin’de Katolik dinine geçenler fazlalaşmış. Nüfusun %75’ten fazlası Katolik.

*Arjantin’de İngilizce bilen yok denecek kadar az. Bu yüzden basit kelimeleri not almanızda fayda var.

Merhaba: Ola

Günaydın: Buenos Dias

İyi akşamlar: Buenas noches

Gazsız su: sin gas, Hesap

Lütfen: cuenta, por favor

*Taksiye binerken Radiotaxi olmasına dikkat edin. Daha güvenli. Taksimetre 11 Peso’ya açılıyor.

*Ekonominin bozulmasıyla hırsızlık, kapkaççılık artmış. Marka saat ve ziynet eşyalarınızı otelde kasada tutmanızda, dışarı çıkarken yanınıza az para almanızda fayda var.

  • La Flor: Arjantinli sanatçı Eduardo Catalano tarafından yapılmış “La Flor”; manolya şeklindeki metal çiçek eser kısa zamanda Arjantin’in simgelerinden biri olmuş. Çiçek eskiden her mevsim başlangıcında açılıp, kapanıyormuş. Esere zarar gelmemesi adına açma kapama işlemi durdurulmuş.

2

  • La Boca: İspanyolca “boğaz” demek olan La Boca bölgesi fazlasıyla turistik bir yer. Yine de fotoğraf çekmeyi sevenler için bol malzeme var.
  • El Ateneo: Santa Fe Caddesinde El Ateneo, önce tiyatro, sonra sinema, şimdi de kitapçı olarak hizmet veriyor. Büyüleyici atmosfere sahip kafesinde mutlaka kahve içilmeli. 100 yıllık mekanda yarım milyona yakın kitap bulunmakta…

3

  • Tango: bir kavganın kutlamaya dönüşebilme sevinci…
  • Bu şehre gelip tango seyretmeden dönmek olmaz. Tango sevenlere iki öneri: İlki “Hotel Faena”, ikincisi ise “Café Tortoni”. Mutlaka önceden rezervasyon yapılmalı.


Hotel Faena : 2 kişi 1.515A$(yemeksiz)

Café Tortoni:43424328 2 kişi 320A$(yemeksiz)

  • Malba Latin Amerika Sanat Müzesi: Modern sanat sevenler için çok etkileyici. Binada tablodan heykele 500’den fazla eser sergilenmekte.
  • Kafe Tortoni: Bu kafeye akşamüstü gidip, espresso ve süt karışımıyla yapılan “cortado” içmek çok keyifli. Tarihi dokusu hiç bozulmamış olan kafeye turistler kadar yerli halk da geliyor. Tatlı olarak “churros” veya “alfajores” denenebilir.
  • Recoleta Mezarlığı: Mezarlık diye geçiştirilecek bir yer değil. Her biri sanat eseri olan mezarlarla, bir mahalle ortamı yaratılmış. 1-2 katlı mezar evler, mermer heykeller, türbeler ve her birinin iç kısmında resimlerle süslü kilisecikleri olan mezarlar mutlaka görülmeli. Duarte Aile Mezarlığı içinde Evita Peron’un mezarı da bulunmakta.

4

  • Duce de leche: Nutella tarzı, karamel tadında bir tatlı çeşidi. Ayrı yendiği gibi tatlı çeşitlerinde iç malzeme olarak da kullanılıyor.
  • Mate çayı: Arjantin’in yerel çayı… Özel bardağına önce mate otu, sonra sıcak su konuyor. Uç tarafı süzgeçli kamışla içiliyor. Su bittikçe üzerine bir kaç kere su ilave ediliyor. Che Guevara’nın da astımına karşı bol bol mate çayı içtiği biliniyor.

BUENOS AİRES’TE GİDİLECEK RESTORANLAR

İstanbul’dan Buenos Aires’e hareket etmeden önce; biraz araştırma, biraz arkadaş önerileriyle gidilmesi gereken restoranların listesini hazırlamıştım. Hatta onları öğle ve akşam gidilecek restoranlar şeklinde ayırmıştım.

1- Cabana Las Lilas (öğle)

Puerto Madero’da, kanal boyunca sıralanmış restoranlardan bir tanesi. Sağ ve solundaki diğer restoranlar bomboşken bu restoranın niye bu kadar kalabalık olduğunu servis ve yemeğimiz bittiğinde daha iyi anladık. Biberiyeli çıtır ekmek ve zeytinyağı siz söylemeden masaya konuyor. Seçtiğimiz şarap, Mendoza bölgesinde yetişmiş üzümlerden yapılmış Malbec oldu. 5 çeşit tadımlık zeytinyağlı mezeliklerden sonra etimizi sipariş ettik.

İspanyolca adı “lomo” olan bonfilelerimizi “estoy a punto” yani orta pişmiş olarak istedik. Arjantin’de eti çok pişirmeyi ete hakaret olarak görüyorlar. Allahtan biz etlerimizi orta pişmiş istedik de kötü bakışlara maruz kalmadık. Pofuduk kızarmış patates ve et tek kelimeyle muhteşemdi.

İki kişi 850A$

Tel: 43131336

5

2- La Brigada (öğle)

Hayatımda en güzel “lomo” yu ve empanada’yı bu restoranda yedim. Arjantin’de sığırlar daha lezzetli olsun diye onlara klasik müzik dinletip, özel masajlar yapılıyormuş. Etlerin bu kadar muhteşem olmasında pişirme tekniklerini de atlamamak lazım tabi ki! Arkadaşımın sipariş ettiği bir çeşit pirzola olan “asado”nun kaşıkla kesilerek servis edilmesini şaşkınlık ve hayranlıkla izledik. Kuşbaşı et, haşlanmış yumurta, bezelye ve peynir iç malzemesinden oluşan empanadalar bizim puf böreğine benziyor. Tek farkı, empanadanın fırında pişiyor olması. Futbol temalı bu restoranda bembeyaz masa örtüsü ve peçeteler göze çarpıyor. Alt katı turistlere, üst katı ise yerli müşterilere ayrılmış. Restoran, servisi ve yemekleri ile bizden 5 yıldız aldı.

2 kişi 650A$

Tel: 43615557 Rezervasyon gerekli.

3- El Obrero (öğle)

La Boca bölgesindeki bu restoran biraz tenha ve güvenli olmayan bir bölgede yer alıyor. Açıkçası taksi beni restoranın önünde bıraktığında bayağı endişelendim. İçeri girdiğimde yine futbol temalı bir restoran diye iç geçirdim. Restoranın dekorasyonu ve garsonların sıcak karşılamasıyla endişelerimi unutulup, hemen siparişimi verdim. Arjantin’de futbol insanların en önem verdiği spor. Arjantinlilere göre işini, evini hatta cinsel kimliğini değiştirebilirsin ama tuttuğun takımı ASLA. Bu yüzden futbol teması her yerde karşınıza çıkıyor. Burada Arjantin’in meşhur pirzola çeşidi olan “asado” yedim. “Lomo” kadar yumuşak olmamasına rağmen çok güzeldi. Su bardağı içerisinde kuru kekik, kırmızıbiber ve zeytinyağından oluşan karışım yemek kaşığı ile sofrada sıcak ekmekle paylaştı. Çıtır yeşilliklerle, etim ve Malbec şarabımın lezzet uyumu çok güzeldi.

1 kişi 200A$

Tel: 43629912

6

4- Tegui (akşam)

Girişteki duvarları grafiti kaplı olan restoranı, küçük tabelasına dikkatli bakmazsanız görmeniz pek mümkün değil. Duvarları boydan boya şarap şişeleriyle kaplı restoranda açık mutfak ve avlusundaki dev palmiyeler hemen dikkat çekiyor. Hem göze hem damağa hitap eden menüsü çok güzel.

2 kişi 1000 A$

Tel: 52913333 Rezervasyon gerekli.

5- Olsen Bar (akşam)

Akşamüzeri içki içmeye gittik. Ayrılırken tüm masalar doluydu. Bahçesi ve asma katıyla hoş bir atmosfer.

Tel: 47767677 Rezervasyon gerekli.

7

6- Cabrera (akşam)

Aynı bölgede 2 ayrı restoranı var. Rezervasyonu 21.00’den önce yapanlar genelde çocuklu aileler oluyor. 2. Restoran saat 21 sonrası rezervasyon yapan, daha çok turistlerin olduğu bir mekan. Her sipariş verdiğiniz yemek şov yapılarak masaya bırakılıyor. Etler ve güveçte eritilmiş peynir şahaneydi.

Tel: 48317002 Rezervasyon gerekli

7- Café Tortoni (akşamüzeri)

Mutlaka akşamüzeri uğrayıp, espresso ve sütü karıştırarak yapılan “Cortado” içmelisiniz. Ayrıca “churros veya “Alfajores” tatlılarından yiyebilirsiniz. Tarihi mekana turistler kadar yerli halk da geliyor.

Tel: 43424328

La Chacra: Sabah erken saatlerde Galerias Pacifico isimli alışveriş merkezine giderken bu restoran dikkatimi çekti. Vitrinin içinde kocaman ateş yakılmış, kasnaklara gerilmiş sığır etleri ateşin etrafına dizilmişti. Alışveriş yaparken “gidilmesi gereken restoranlar” listemde olmayan ama aklımda kalan bu restorana dönüş yolunda uğramadan edemedim. Çok doğru karar verdiğimi tabağımda hiçbir şey kalmadığını görünce anladım. Mutlaka yumuşacık etini ve közlenmiş patlıcanlarını yemek için bu restorana gidin derim.

Tel: 43221409

8

The Argentine Experience: Konsepti farklı bir restoran. Empanada, alfajores tatlısı ve mate çayını size yaptırıyorlar ama bu restoran kesinlikle bir yemek kursu yeri değil.

Arjantin yemek ve yaşam kültürünü kısacık da olsa tanıma-tanıtma yeri. Masalar 12 kişilik hazırlanmış. Dünyanın değişik ülkelerinden gelmiş insanlarla, çok hoş bir deneyim yaşıyorsunuz. Tecrübeli eğitmenler eşliğinde, masada olan malzemelerle başlangıç yemeği olarak empanada hazırlıyorsunuz. Empanadalar pişip, yendikten sonra sipariş verdiğiniz Malbec şarabınız ve etiniz servis ediliyor. Alfajores adlı tatlı ve mate çayının nasıl hazırlandığını öğreniyorsunuz. Bu süre zarfında Buenos Aires’teki yaşamla ilgili ince detaylar dinliyorsunuz.

Kişi başı fiyat: 85USD

Tel: 38967552 Rezervasyon gerekli

9

Çerezler (cookie), https://jabiroo.com.tr/ web sitesini ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için Çerez Politikamızı ziyaret edebilirsiniz.